zondag 30 oktober 2016

Goodbye summer, hello autumm


Hallo allemaal,

nu het nog volop herfst is, maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie nog een mogelijkheid te laten zien om te werken met bladeren en PanPastels. Dit keer zijn het twee kaarten in één, zodat het verschil tussen het toepassen van diverse technieken duidelijk zichtbaar is.Ik werk graag met grote enkelvoudige bladeren zoals van de verschillende soorten esdoorn en plataan of bladeren met lobben zoals van de vele soorten eiken.
Voor deze kaart heb ik echter gekozen voor de kleine bladeren van de beuk en een aantal napjes en nootjes van deze boom. Een napje wordt gevormd door de vruchtbladen en de schutbladen en beschermen de beukennootjes totdat deze rijp zijn. In elk napje van een beuk zitten twee nootjes.


Na het zoeken van de bladeren, deze ongeveer twee weken tussen kranten gedroogd. Dan zijn de bladeren nog niet helemaal droog en zijn ze goed te bewerken, zonder dat er stukjes afbreken.

Ik heb twee setjes bladeren, napjes en noten gemaakt. Eén setje heb ik met witte Gesso bewerkt en één setje heb ik onbewerkt gelaten.
Na het drogen van de Gesso beide setjes met zachte penselen met PanPastels gekleurd. Voor beide setjes de zelfde kleuren PanPastels gebruikt. Het is nu duidelijk zichtbaar dat door de witte ondergrond de kleuren feller en beter uitkomen. Toch geef ik zelf meestal de voorkeur aan de gekleurde bladeren met een natuurlijke ondergrond, omdat deze kleuren natuurlijker en warmer zijn.


Na het kleuren van beide setjes alles gefixeerd. De bladeren met de gesso ondergrond krijgen na het fixeren een glanslaag.

Daarna twee stukken glad wit cardstock gesneden voor de achtergrond van beide kaarten. Op beide stukken een achtergrondstempel afgedrukt en met een sponsje met groene kleuren een donkere en een lichtere achtergrond gemaakt en gefixeerd.
Deze twee achtergronden op een zelfde donkerbruin stuk cardstock geplakt.


Daarna met beide setjes op elke achtergrond de zelfde compositie in spiegelbeeld gemaakt. Na het drogen beide kaarten op een groot stuk bruin cardstock van 27,5 cm x 18 cm geplakt.

Als laatste de tekst stempels “goodbye summer, hello autumm” op de lichte achtergrond en “atumm the years’ last loveliest smile” op de donkere achtergrond afgedrukt. En zie hieronder het resultaat.


De gebruikte kleuren zijn:
220.5 Hansa Yellow
250.5 Diarylide Yellow
250.8 Diarylide Yellow Tint
280.5 Orange
280.8 Orange Tint
340.3 Permanent Red Shade
340.5 Permanent Red
380.8 Red Iron Oxide Tint
660.1 Chrom.Oxide Green Extra Dark
680.1 Bright Yellow Green Extra Dark
680.3 Bright Yellow Green Shade

Ik hoop dat jullie weer ideetjes hebben opgedaan en na een heerlijke wandeling in een bos of park met veel herfstmateriaal en inspiraties thuiskomen om in de donkere avonduurtjes lekker aan de slag kunnen.

Wens jullie veel leuke en gezellige creatieve uurtjes.


Groetjes Els

Geen opmerkingen:

Een reactie posten